Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Mgr. Dušan Magdolen, PhD.

Riaditelia ústavov od 1. 9. 2014

1. 9. 2014 | videné 1640-krát

Predsedníctvo SAV na základe výberového konania na štvorročné obdobie opäť vymenovalo od 1. septembra 2014  RNDr. Miroslava Barančíka, DrSc. riaditeľom Ústavu výskumu srdca SAV, Mgr. Dušana Magdolena, PhD. riaditeľom Ústavu orientalistiky SAV a prof. PhDr. Tibora Pichlera, CSc. riaditeľom Filozofického ústavu SAV v Bratislave.

 

Riaditeľ Ústavu orientalistiky SAV v Bratislave – Mgr. Dušan Magdolen, PhD. (*1969)


V roku 1993 absolvoval Filozofickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave (Mgr),odbor: archívnictvo a história; diplomová práca: Amarnské obdobie v egyptských dejinách počas vlády Amenhotepa IV. - Achnatona. Dizertačnú prácu obhájil po štúdiu v rokoch 1993 až 1997 na Českom egyptologickom ústave Karlovej univerzity v Prahe (PhD.) odbor: Egyptológia; dizertačná práca: K zameriavaniu kráľovských hrobiek Starej ríše. Nové pohľady na problematiku astronomického orientovania pyramíd.

Zamestnanie:
Od roku 1997 až doteraz pracuje v Ústave orientalistiky SAV najprv ako vedecký pracovník a od roku 2006 ako samostatný vedecký pracovník. Je jedným zo zakladateľov egyptologického výskumu na Slovensku.

Výskumné pobyty v zahraničí:

 Egypt, Abúsír, Český egyptologický ústav UK v Prahe a Káhire
Veľká Británia, Londýn, The Egypt Exploration Society
 Veľká Británia, Londýn, British Museum (Department of Ancient Egypt and Sudan)
 Veľká Británia, Londýn, British Library
Veľká Británia, Oxford, Ashmolean Museum (The Griffith Institute)

Profesionálna orientácia vedeckej práce:

Kultúrno-historický vývoj starovekého Egypta v 3. a 2. tisícročí pred Kristom; egyptská archeoastronómia; náboženská ideológia; slovenskí cestovatelia v Egypte; staroegyptské starožitnosti na Slovensku; vývoj civilizácie.

 

Ocenenia:  Cena SAV za popularizáciu vedy (kolektívna), Cena SAV za popularizáciu vedy (individuálna)

Členstvo v organizáciách: International Association of Egyptologists (člen), Slovenská orientalistická spoločnosť (člen), Slovenská archeologická spoločnosť (člen), Nadácia Aigyptos (spoluzakladateľ a správca)

Pedagogická činnosť: semestrálne prednášky z egyptológie na katedra všeobecných dejín, FF UK v Bratislave, spolugarant akreditovaného odboru 2.1.8. všeobecné dejiny v ÚO SAV, semestrálne prednášky z egyptológie na katedre archeológie, FF UK v Bratislave , školiteľ 3 študentov bakalárskych prác na katedre archeológie, FF UK v Bratislave.
 

 

Riaditeľ Ústavu pre výskum srdca SAV v Bratislave – RNDr. Miroslav Barančík, DrSc. (*1962)
 

Vzdelanie a zamestnanie

Štúdium na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského (špecializácia biochémia) ukončil v roku 1987. V tom istom roku bol prijatý na študijný pobyt na Ústave experimentálnej chirurgie SAV (teraz Ústav pre výskum srdca SAV – ÚVS SAV). Po ukončení študijného pobytu nastúpil na ašpirantúru. Internú ašpirantúru v odbore Fyziológia živočíchov ukončil obhajobou dizertačnej práce v roku 1995 a v roku 1996 získal titul CSc. V roku 2010 obhájil doktorskú prácu vo vednom odbore Biochémia a bol mu udelený titul DrSc.

 

Od roku 2000 pracoval ako samostatný vedecký pracovník, od decembra roku 2009 je vedúcim vedeckým pracovníkom. V rokoch 2004-2006 bol vedeckým tajomníkom ÚVS SAV, v rokoch 2006-2010 zástupcom riaditeľa ÚVS SAV a v roku 2010 sa stal riaditeľom ÚVS SAV.

 

Účasť na vedeckej výchove: školiteľ štyroch úspešne obhájených dizertačných prác, školiteľ špecialista dvoch úspešne obhájených dizertačných prác.

 

Špecifikácia publikačnej činnosti: pôvodné vedecké publikované práce – 69, počet citovaných prác – 48, počet citácií WOS – 746

 

 

Riaditeľ Filozofického ústavu SAV v Bratislave prof. PhDr. Tibor Pichler, CSc.


Vzdelanie a kvalifikačný rast

1967 ‒ 1972 štúdium histórie a filozofie na Filozofickej fakulte UK v Bratislave

1980 – CSc. (Ústav filozofie a sociológie SAV)

2000 – doc.  (Prešovská univerzita)

2003 – prof.  (Prešovská univerzita)

 

Vedecko-pedagogická činnosť:

Vedecko-výskumný záujem: dejiny politického myslenia a politických ideí s osobitným zameraním na strednú Európu a Slovensko; etnický nacionalizmus; pedagogická činnosť: prednášky a semináre z dejín slovenského politického myslenia na Katedre politológie FiFUK v rokoch 1995‒2003, 2007‒2009;  školiteľ doktorandov v oblasti dejín slovenského filozofického a politického myslenia, garant doktorandského štúdia v odbore systematická filozofia na Filozofickom ústave SAV.

 

Členstvo vo vedeckých radách, orgánoch SAV, iné členstvo:

Vedecká rada Filozofickej fakulty Univerzity Komenského

Spoločná odborová komisia pre študijný odbor systematická filozofia 2.1.2. (FiFUK ‒ SAV)

Spoločná odborová komisia pre študijný odbor dejiny filozofie 2.1.3. (FiFUK ‒ SAV)

Dozorná rada Filozofického ústavu AV ČR

European Commission against Racism and Intolerance, Strasbourg (2003‒2012)

European Monitoring Centre on Racism and Xenophobia, Viedeň (2003‒2004 pozorovateľ; 2004‒2007 zastupujúci člen)

Akademický snem AV ČR (2011‒2014)

Edičná rada časopisu Central Europe, Londýn, 2002‒2006

Slovenské filozofické združenie, člen výboru 1992-1996, predseda 1994-1996

 

Ocenenia: strieborná plaketa Ľudovíta Štúra „Za zásluhy v spoločenských vedách“ (SAV, 1999), člen riešiteľského kolektívu Centrum excelentnosti SAV „Kolektívne identity“, ktorý bol v roku 2009 ocenený ministrom školstva SR ako „Pracovný tím roka“.