Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Expozície SAV na Agrokomplexe v Nitre 2014

22. 8. 2014 | videné 900-krát

41. medzinárodná poľnohospodárska a potravinárska výstava Agrokomplex včera, 21. augusta 2014, tradične otvorila svoje brány v Nitre.  Výstava potrvá od 21.  – 24. augusta  a prihlásených je približne 450 vystavovateľov z celej Európy. Tradičné podujatie sa koná v celom areáli výstaviska, pričom v halách bude obsadených približne 26.000 štvorcových metrov.

 

Svoje zastúpenie už tradične má aj Slovenská akadémia vied: Ústav ekológie lesa SAV, Ústav krajinnej ekológie SAV,  Parazitologický ústav, Ústav polymérov, Chemický ústav, Ústav genetiky a biotechnológií  rastlín, Arborétum Mlyňany, Ústav fyziológie hospodárskych zvierat  SAV Košice. Prinášame vám zaujímavosti z našich stánkov.

 

V Ústave genetiky a biotechnológií rastlín SAV bola získaná prvá na Slovensku vyšľachtená a registrovaná odroda prirodzene bezlepkovej pseudoobilniny amarantu (Amaranthus cruentus L.) "Pribina" pomocou mutačného šľachtenia, zameraného na zvýšenie kvality a kvantity semien. Počas uplynulých 13 generácií selektovali rastliny na ukazovateľ úrodnosti - hmotnosť tisíc semien. Tá je s ohľadom na ročník a lokalitu dlhodobo zvýšená v porovnaní s kontrolnými formami pri zachovaní nutričných vlastností semien. Nová odroda je určená pestovateľom, šľachtiteľom ako aj k priamemu potravinárskemu spracovaniu. 

 

Tohoročná expozícia, ktorú pripravil Ústav krajinnej ekológie SAV, je zameraná na prezentáciu novodobej koncepcie ochrany prírody založenej na ochrane reprezentatívnych geoekosystémov (REPGES). Vystavované postery a knižné publikácie - Atlas REPGES a Model reprezentatívnych geoekosystémov na regionálnej úrovni prezentujú stratégiu ochrany založenú na kombinácii klasického prístupu ochrany prírody a krajinnoekologického založeného na zachovaní potenciálnych geoekosystémov a to spôsobom celoplošnej ochrany prírody a krajiny na území celej Slovenskej republiky.  Atlas REPGES vyčleňuje na území Slovenska 83 územných regionálnych jednotiek pre ktoré stanovuje 120 typov REPGES charakterizovaných dominantným spoločenstvom, dominantnými rastlinnými druhmi,  dominantnými pôdnymi subtypmi a ich spôsobom ochrany.

 

Parazitologický ústav SAV prezentuje výsledky dlhoročného monitoringu rozšírenia kliešťov na Slovensku v oblastiach s dôležitým spoločenským (mestá), hospodárskym (poľnohospodárstvo, lesníctvo) a rekreačným významom (turistika, poľovníctvo, chatárstvo a pod.).  Expozícia obsahuje plagátové exponáty, filmy a obrázky premietané na TV obrazovke, informačné letáky, s ukážkou živých kliešťov pomocou modernej zobrazovacej techniky.

 

Ústav fyziológie hospodárskych zvierat  SAV Košice  a  Výskumný ústav mliekárenský, a.s. Žilina predstavia spoločne projekt  selekcie kozích kultúr mliečnych štartérov, ktoré prispejú k optimálnym senzorickým vlastnostiam výrobkov a k ich bezpečnosti podľa kritérií EFSA (European Food Safety Authority). Ročne sa na Slovensku vyrobí približne  2 000 ton  kozieho mlieka  a počet kôz  možno odhadnúť na 30 000 ks.  Tradičná výroba kozích syrov zo surového mlieka však môže predstavovať určité zdravotné riziko, preto sa na spoločnom trhu EÚ preferujú výrobky z pasterizovaného mlieka, čím sa však stráca  špecifická žiadúca mikroflóra. Na svete existuje viacero významných výrobcov štartérových mliekárenských kultúr. Žiadny z nich však neponúka typické kultúry, potrebné k výrobe slovenských špecialít.

 

Foto: Robert Grznár, SAV