Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Vnútorná zlatá rakva faraóna Tutanchamona. © Dušan Magdolen.

Výstava o Tutanchamonovi sa otvára verejnosti

14. 8. 2014 | videné 1357-krát

Už od zajtra môžete v bratislavskej Inchebe zažiť výnimočnú  cestu do kolísky našej civilizácie - do doby egyptských faraónov! (Termín výstavy: 15. 8. – 30. 11. 2014).

 

V novembri 1922 vyvrcholilo úsilie britského egyptológa Howarda Cartera (1874–1939), ktorý v egyptskom Údolí kráľov na západnom brehu Nílu pátral po hrobke faraóna Tutanchamona (14. storočie pred Kristom). Objav hrobky prišiel doslova v hodine dvanástej, keďže lord Carnarvon (1866–1923), ktorý financoval Carterove výskumy, sa rozhodol po predchádzajúcich neúspešných sezónach vo financovaní výskumu ďalej nepokračovať. Do hrobky síce už v staroveku vnikli zlodeji, ktorí ukradli časť cenností z pohrebnej výbavy, no to, čo v nej Howard Carter našiel, ohromilo celý svet. Carterov objav Tutanchamonovej hrobky sa zapísal nielen do dejín egyptológie, ktorá skúma civilizáciu starovekého Egypta, ale aj do dejín ľudstva.

 

 

Výstava Tutanchamon – jeho hrobka a poklady vystavuje viac ako 1000 verných replík predmetov rozmanitého druhu z Tutanchmonovej hrobky, ktoré boli vyhotovené do najmenších detailov podľa originálov uložených v Egyptskom múzeu v Káhire pod prísnym dohľadom odborníkov. Jedinečný a inšpiratívny spôsob prezentácie ponúka návštevníkom výstavy nielen komplexný pohľad na objav Tutanchamonovej hrobky, ale aj mnoho ďalších zaujímavých informácií o „zlatom faraónovi“, objaviteľovi jeho hrobky, starovekom Egypte a egyptológii ako vedy, ktorá sa zaoberá výskumom a poznávaním prastarej civilizácie na Níle. Edukačný a poznávací rozmer výstavy obohacujú a dopĺňajú rozmanité formy spracovania prezentovaných informácií vo forme dokumentárnych filmov, obrazových a textových panelov, knižného katalógu, DVD, atď. Verné napodobeniny jednak uchovávajú informácie o objekte a jednak eliminujú riziká poškodenia, zničenia, či straty originálov, ktorých hodnota je nevyčísliteľná. Tvorcovia výstavy tak umným a atraktívnym spôsobom dokázali spojiť pretrvávajúci záujem verejnosti o štúdium a poznanie histórie a dedičstva civilizácie starovekého Egypta s aktuálnou potrebou hľadania vhodných prostriedkov ochrany pôvodných predmetov starých tisíce rokov a ich zachovania pre budúce generácie.

 

 

Faraón Tutanchamon (pôvodným menom Tutanchaton) bol jedným z posledných kráľov slávnej 18. dynastie (16. až 13. storočie pred Kristom). Na kráľovský trón nastúpil ako chlapec, no jeho vláda netrvala dlho. Tutanchamon sa odklonil od rozsiahlych revolučných reforiem faraóna Achnatona, ktorý zaviedol v celej krajine kult jediného boha, vrátil sa k tisícročným tradíciám, zmenil si meno a odišiel z kráľovskej rezidencie kacírskeho faraóna v Achetatone (dnešná Tall al-Amarna). Jeho smrť v mladom veku, o príčinách ktorej sa dodnes vedú odborné diskusie, mu nedovolila pokračovať v obnove Egypta. Tutanchamon bol pochovaný v Údolí kráľov pravdepodobne v adaptovanej hrobke s moderným označením KV 62. Jedinečná pohrebná výbava nevyčísliteľnej hodnoty, ktorá sa v hrobke našla, je pre vedeckú komunitu nenahraditeľným prínosom a významne rozširuje a prehlbuje naše vedecké poznanie staroegyptskej civilizácie.

 

Ústav orientalistiky SAV, ktorý sa podieľal na príprave slovenskej verzie výstavy pozýva všetkých priaznivcov a milovníkov Orientu, starovekého Egypta, ale aj vedy a poznávania, aby sa prišli pozrieť do bratislavskej Incheby na túto veľkolepú výstavu, ktorá potrvá od augusta do novembra 2014.

 

Dušan Magdolen, Ústav orientalistiky SAV