Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

snklogo4.svg

Šanca pre záujemcov o písané korpusy

28. 7. 2014 | videné 925-krát

Bezplatné praktické workshopy pre záujemcov o prácu s písanými korpusmi pripravilo oddelenie Slovenského národného korpusu Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV na dva augustové dni.

Prvý Vyhľadávanie v písaných korpusoch – začiatočníci bude zameraný na zoznámenie sa s písanými korpusmi Slovenského národného korpusu (SNK), na predstavenie možností jednoduchého vyhľadávania prostredníctvom webového rozhrania na stránke SNK, vyhľadávanie v nástroji NoSketch Engine, hľadanie na základe atribútov (word, lemma, tag), zobrazenie atribútov, referencií, štruktúr, nastavenia veľkosti riadka a kontextu, atď. Jeho témou bude aj pozitívny/negatívny filter, frekvenčné a kolokačné zoznamy a uloženie vyhľadaného materiálu.

Maximálny počet účastníkov tohto workshopu je sedem. Uskutoční sa, len keď sa prihlási aspoň päť ľudí. Prihlásiť sa možno prostredníctvom webového formulára na stránke Slovenského národného korpusu http://korpus.sk/workshop/index.htmldo 11. augusta, prípadne do naplnenia voľných miest.

Začiatok podujatia je v utorok 12. augusta o 14. hodine.

O deň neskôr bude celodenný praktický workshop Vyhľadávanie pomocou regulárnych výrazov. Je určený pre tých záujemcov, ktorí absolvovali začiatočnícky kurz („Vyhľadávanie v písaných korpusoch – začiatočníci“), resp. vedia používať nástroj No Sketch Engine.

Tento workshop sa bude venovať CQL vyhľadávaniu, regulárnym znakom používaným na vyhľadávanie v No Sketch Engine (. * + ? ^ () {} [] ! | &), používaniu podmienky „within“ a „containing“ v písaných korpusoch SNK i riešeniu úloh pomocou regulárnych výrazov. Aj v tomto prípade je maximálny počet účastníkov sedem. Podujatie sa uskutoční, ak sa prihlásia aspoň štyria záujemcovia.

Prihlásiť sa možno prostredníctvom webového formulára na stránke Slovenského národného korpusu http://korpus.sk/workshop/index2.htmldo 12. augusta, prípadne do naplnenia voľných miest.

Podujatie bude v stredu 13. augusta od 9. do 16. hodiny.

Oba praktické workshopy budú v zasadacej miestnosti oddelenia Slovenského národného korpusu Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV na bratislavskej Panskej ulici 26 (tretie poschodie).

Každý účastník bude potrebovať vlastné prihlasovacie údaje (meno a heslo) na registrovaný prístup do Slovenského národného korpusu. Zaregistrovať sa možno bezplatne na stránke www.korpus.sk/registration.html