Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Vizualizácia projektu

Vedecký park pre biomedicínu už má podobu

23. 4. 2014 | videné 2047-krát

Hrubú stavbu Pavilónu lekárskych vied, ktorý bude súčasťou Univerzitného vedeckého parku pre biomedicínu v týchto dňoch ukončili v areáli Slovenskej akadémie vied na bratislavskej Patrónke. Po Centre aplikovaného výskumu nových materiálov a transferu technológií je to v krátkom čase ďalšie budúce pracovisko vedcov, ktoré sa dostáva do novej etapy výstavby. Financovanie oboch je postavené v rozhodujúcej miere na štrukturálnych fondoch.

 

Pri tejto príležitosti sa v stredu, 23. apríla 2014, stretli s novinármi minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič, predseda SAV Jaromír Pastorek a podpredseda SAV pre II. oddelenie vied Richard Imrich.

 

Minister Dušan Čaplovič pri tejto príležitosti zdôraznil, že tento vedecký park bude mať veľký význam pre transfer vedeckých poznatkov do lekárskej praxe. Jaromír Pastorek na stretnutí pripomenul, že využitie eurofondov na vedecké centrá tohto typu je významným krokom k riešeniu problémov s rozdrobenosťou vedeckých pracovísk. Podľa Richarda Imricha bude základný a aplikovaný výskum v oblasti biomedicíny v tomto vedeckom parku zameraný na spoločensky najvážnejšie ochorenia, akými sú nádory, poruchy srdcovocievneho systému, cukrovka, obezita alebo autoimunitné poruchy. Výskum sa tam bude okrem iného zameriavať aj na využitie pokročilých terapií napríklad pomocou kmeňových buniek, či vývoj najmodernejších diagnostických postupov s využitím sekvenovania ľudského genómu a iných molekulárnych analýz.

 

Univerzitný vedecký park pre biomedicínu bude stáť spolu 39,5 milióna eur, z toho vyše 33,6 milióna bude z eurofondov z prostriedkov operačného programu Výskum a vývoj a viac ako 5,9 milióna zo štátneho rozpočtu. Hlavným partnerom a prijímateľom nenávratného finančného príspevku je Slovenská akadémia vied, ostatnými sú viaceré organizácie akadémie - Virologický ústav, Ústav experimentálnej endokrinológie, Ústav experimentálnej onkológie, Ústav molekulárnej fyziológie a genetiky, Ústav normálnej a patologickej fyziológie, Ústav experimentálnej farmakológie a toxikológie, Ústav merania, ale tiež bratislavská Univerzita Komenského a Ekonomická univerzita.

 

Výsledkom bude najväčšie výskumné pracovisko tohto druhu na Slovensku. „Vybudovanie vedeckého parku pre biomedicínu je súčasťou dlhodobého zámeru užšie previazať medicínsky výskum, lekárske vzdelávanie a klinickú prax a to hlavne v súvislosti s uvažovanou výstavbou novej univerzitnej nemocnice v oblasti Patrónky,“ pripomína R. Imrich. Tým sa posilní prenos poznatkov do praxe.

 

V rámci projektu vznikne do konca roka 2015 v areáli SAV na Dúbravskej ceste univerzitný vedecký park, kde budú moderné laboratóriá, priestory pre transfer technológii a poznatkov ako aj kancelárske priestory pre pracovníkov a manažment centra. Tento park by mal okrem iného budovať prístrojovú bázu pre aplikovaný výskum na úrovni porovnateľnej s mnohými významnými centrami vo svete. Má tiež zlepšiť koordináciu medzi riešiteľskými kolektívmi, vytvárať excelentné motivačné prostredie pre mladých vedcov.

 

Tento vedecký park vytvorí platformu pre technologický transfer. Inkubátor bude mať za úlohu previazať vedu, výskum a inovácie s podnikateľskou sférou. Pracovisko by malo byť napríklad aj živnou pôdou pre identifikáciu možných spin-off spoločností.

 

Text a foto: SAV