Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Ocenenie si prevzal z rúk Juraja Lapina

Vladimír Sládek ocenený Čestnou plaketou SAV

12. 4. 2014 | videné 905-krát

Čestnú plaketu SAV si 9. apríla 2014 prevzal Prof. RNDr. Vladimír Sládek, DrSc.  Laudáciu predniesol riaditeľ Ústavu stavebníctva a architektúry SAV Peter Matiašovský a cenu mu odovzdal podpredseda SAV pre I. oddelenie vied Juraj Lapin.

 

Vladimír Sládek sa narodil 29. januára 1954 v Martine. Štúdium fyziky na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave ukončil v roku 1978. Od konca roku 1981 pracuje na Ústave stavebníctva a architektúry SAV a od r. 1984 je vedeckým pracovníkom Oddelenia mechaniky. V rokoch 1996-2005 zastával funkciu vedúceho oddelenia a od r. 2005 je zástupcom riaditeľa ústavu. Od začiatku 90-tych rokov pôsobil aj na STU Bratislava a na Žilinskej univerzite. Počas svojej vedeckej kariéry sa vyprofiloval v oblasti aplikovanej mechaniky (výpočtová mechanika) a aplikovanej matematiky, pričom získal viacero štipendií a pôsobil na viacerých zahraničných pracoviskách (Cornell University, Shinshu University, Wessex Institute of Technology, University of California, Los Angeles (UCLA), University of Gent, TU Wien, University of Siegen)

Príspevky Vladimíra Sládeka na poli rozvoja moderných numerických výpočtových metód sú celosvetovo akceptované vedeckou komunitou. Ide predovšetkým o príspevky k  rozvoju metódy hraničných integrálnych rovníc, k vypracovaniu regularizovaných formulácií v metóde hraničných elementov, k vypracovaniu jednoznačných formulácií riešenia okrajových úloh pre oblasti s degenerovanou hranicou (úlohy s trhlinami), príspevky k metódam výpočtu koeficientov intenzity fyzikálnych singularít v okolí koreňa trhliny, k vývoju bezprvkových formulácií riešení počiatočno-okrajových úloh matematickej fyziky. Dosiahnuté výsledky majú univerzálnu platnosť a významne pomohli pri riešení komplikovaných úloh v kontinuálnych prostrediach s premenlivými materiálovými koeficientmi a s uvážením interakcií mechanických, tepelných a elektromagnetických polí v inteligentných materiáloch a konštrukciách  s rozmanitými inžinierskymi aplikáciami. 

Vladimír Sládek je spoluautorom 6 monografií, 17 kapitol v zahraničných monografiách, editorom 3 špeciálnych čísiel časopisov, spoluautorom viac ako 200 článkov evidovaných v CC, 70 článkov v ostatných vedeckých periodikách. Na tieto práce existuje vyše 1957 citácií evidovaných vo WoS a jeho h-index je 27. V r. 2011 bol agentúrou ARRA zahrnutý medzi špičkových vedcov. Je členom redakčných rád troch zahraničných časopisov, bol členom vedeckých a organizačných výborov mnohých medzinárodných konferencií a predniesol desiatky pozvaných prednášok. Od r. 2006 je členom SKVH pri MŠ SR, je predsedom obhajobnej komisie pre DrSc, ako aj členom odborových komisií študijných programov doktorandského štúdia (numerická analýza a vedecko-technické výpočty; aplikovaná mechanika). Od r. 2004 je členom Učenej spoločnosti SAV. Je podpredsedom Slovenskej spoločnosti pre mechaniku, členom International Society for Boundary Elements (ISBE), členom Central European Association for Computational Mechanics (CEACM).  Je členom kolektívu, ktorého vedecké výsledky boli ocenené dva krát Cenou SAV v r. 1985 a r. 2003, dva krát Cenou Literárneho fondu za monografie  za r. 1985 a r. 1998, prémiou Literárneho fondu za vedecký ohlas r. 2005. Od r. 1998 je Fellow of Wessex Institute of Technology.

 

Zdroj: I. oddelenie vied SAV, foto: K. Selecká