Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Emil Gažo z ÚEF SAV s novým modelom supravodivého vláčika, ktorého autorom je tím prof. Kobana z Fakulty dizajnu TUKE

Steel park - Kreatívna fabrika

26. 8. 2013 | videné 1824-krát

Jedným z kľúčových investičných zámerov projektu Interface 2013, aj vďaka ktorému Košice získali titul Európske hlavné mesto kultúry 2013, je rekonštrukcia budov bývalých kasární a vojenských skladov na Kukučínovej ulici. V jednej z budov bude sídliť Steel park - Kreatívna fabrika, v ktorej dostala možnosť viac zviditeľniť um a prácu svojich výskumníkov aj Slovenská akadémia vied.  

V snahe popularizovať medzi mladou generáciou kreatívnou formou vedné disciplíny a technicky orientované školy vzniklo nové multimediálne a interaktívne centrum Kreatívnej fabriky (Creative Factory). Projekt je výsledkom aktívnej spolupráce troch inštitúcií – Univerzity P. J. Šafárika, Slovenskej akadémie vied (konkrétne Ústavu experimentálnej fyziky a Neurobiologického ústavu) a Technickej univerzity v Košiciach. Garantom expozície, ktorá interaktívnymi exponátmi demonštruje výrobu ocele, je hutnícka spoločnosť U. S. Steel Košice – najväčší výrobca ocele v strednej Európe. Na základe odborných poznatkov akademikov a tímu kreatívcov z Fakulty umení Technickej univerzity vznikla neobvyklá výstava, ktorá vtiahne návštevníkov, prevažne deti od 7 rokov, do prostredia továrne, kde zažijú „príbeh ocele“. Bude podaný kreatívnou formou a priblíži ho od ťažby surovín, cez nahodenie šrotu do rozžeraveného konvertora, valcovania plechov, až po hotové výrobky – autá. Expozícia ponúkne návštevníkom aktívne hranie sa s exponátmi – ťažbu surovín v interaktivnom pieskovisku, ovládanie elektromagnetického žeriavu, vysokozdvižnej plošiny či prechod magnetickou lávkou, aj konštruovanie auta na výrobnej linke pomocou 3D technológií. Výstava interaktívnou formou kontinuálnej hry podnecuje kreativitu a zvýrazňuje dôležitosť cieľov – environmentálnej zodpovednosti a bezpečnosti. Zainteresovaní majú snahu vďaka inštalácii moderných IT technológií nájsť technické talenty medzi návštevníkmi expozície, ktorá bude svojím charakterom unikátom v rámci Európy.

V budove Kreatívnej fabriky je v súčasnosti veľmi rušno. Exponáty sú už na svojom mieste, počítače sú zapojené a prepojené, dolaďujú sa posledné detaily, lebo do otvorenia zostávajú doslova už len hodiny. Ešte pred ním si stopercentnú zosúladenosť a funkčnost jednotlivých exponátov overí niekoľko skupín odborníkov i laikov. „Je to fantastický projekt, u nás je hlavným pojítkom elektrina,“ hovorí Mgr. Pavol Szabó, CSc. z Ústavu experimentálnej fyziky SAV, hlavný zodpovedný za „akademickú“ časť. „Všetky exponáty odzrkadľujú charakteristickú košickú vedu, väčšina z nich sú originály, na ktorých sme pracovali viac ako dva roky. Verím, že sa budú páčiť a zaujmú.“ 

Na troch poschodiach vynoveného niekdajšieho vojenského skladu bolo pri našej návšteve primerane rušno, ako to už býva pri finiši. Zvedavosť však nezapreli ani tí, ktorí pripravovali exponáty pre iných. Keď totiž Ing. Emil Gažo z ÚEF SAV zahlásil, že ide skúšobná jazda („let“) supravodivého vláčika, všetci sa zbehli k nemu a fascinovaní sa pozerali na rušeň s vagónikom, ako sa vznáša nad koľajnicami z magnetov. „Toto bude jeden z najpríťažlivejších exponátov,“ zaznelo z hlúčika obdivovateľov. Konkurovať mu však určite budú aj pokusy pána Gaža s vákuom, interaktivne pieskovisko, robotické a videoprojekcie doc. Ing. Zoltána Tomoriho, CSc., ferokvaliny a magnetický ježko RNDr. Milana Timka, CSc., magnetická lezecká lávka Mgr. Pavla Szabóa. Takisto levitron – vznášajúci sa magnet, autorom ktorého je RNDr. Matúš Mihálik, PhD., magnetické kyvadlo, ktoré mení tepelnú energiu na pohyb v expozícii pod dohľadom RNDr. Márie Zentkovej, CSc. i  magnetky, najúspešnejší výtvor v rámci popularizačního projektu „Prírodné vedy pre každého“, ktorý zhotovili študenti z Gymnázia sv. Tomáša Akvinského v Košiciach pod vedením svojej učitelky RNDr. Márie Švikovej, CSc. Jediným netechnickým, ale biologickým zástupcom zo SAV je Neurobiologický ústav, za ktorý prevzal zodpovednosť RNDr. Ján Gálik, CSc. Pobehoval naraz medzi štyrmi notebookmi, kontroloval, napájal seba i ochotných kolegov a sledoval im na EKG činnosť srdca, na EMG elektrické prejavy činnosti svalov, meral tep i elektrickú aktivitu mozgu.

Ostrý štart je naplánovaný na pondelok 2. septembra, kedy budú slávnostne otvorené Kasárne – Kulturpark.

Text a foto: Katarína Čižmáriková