Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Rokovanie SAV a NPPC v Smoleniciach.

Aj potravinárom má SAV čo ponúknuť

29. 5. 2018 | videné 566-krát

Perspektíva je dobrá, spolupráca logická a výsledný efekt z nej môže byť výrazný. Na tom sa ľahko zhodli účastníci pondelkového rokovania v Smoleniciach. Predstavitelia SAV rozoberali 28. mája s hosťami z Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra viaceré témy so spoločným menovateľom vzájomne prospešnej užšej spolupráce.  

Osobitne po transformácií ústavov SAV na verejno-výskumné inštiúcie. Predseda SAV prof. Pavol Šajgalík a podpredseda SAV prof. Juraj Koppel informovali partnerov o procese transformácie, aktuálnom stave aj o špecifickom postavení SAV, kde na Predsedníctvo SAV prechádzajú zo zákona právomoci zriaďovateľa. „Otvárajú sa nám ruky k menežovaniu našich vedeckých inštitúcií, aktuálne ich máme 45, Centra spoločnýáchj činností aj Ústrednej knižnice SAV,“ pripomenul prof. Pavol Šajgalík s dôvetkom, že aj keď proces transformácie od príspevkovej organizácie na VVI nie je jednoduchý, akadémia ho už „mentálne“ prijala.

Prof. Štefan Mihina, PhD. zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre z pozície predsedu Slovenskej akadémie pôdohospodárskych vied zdôraznil, že rezort musí viac využívať vedu a výskum a spoločne by obe strany mali zlepšiť prepojenie s podnikateľskou sférou. Súčasná generálna riaditeľka Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra Ing. Zuzana Nouzovská avizovala ideu rozvíjania agrobiotechnológií, úskalia projektového riadenia aj následného financovania poľnohospodárskych a potravinárskych projektov. O to dôležitejšie je partnerstvo oboch strán aj v rámci projektov Operačného programu výskumu a inovácií.  

Osobitnou témou stretnutia bol Vecný zámer vedeckého programu WATERS, ktorý realizuje Ústav vied o zemi SAV. Pôdohospodárstvo, živočíšna výroba, životné prostredie, lesné hospodárstvo, ochrana vodných zdrojov, ako aj mnohé ďalšie oblasti by už v blízkej budúcnosti mohli intenzívnejšie využívať vedecké výsledky výskumov, ktoré sa realizujú odborníci v SAV. (spn)

Foto: Stano Ščepán