Aktuality

Tmavá čokoláda „na tlak“?

Vložil(a): S. Ščepán, 28.12.2016, videné 1147-krát

Ak si chcete na prelome rokov dopriať sladkosti, siahnite po tmavej čokoláde - priaznivo pôsobí na krvný tlak, zlepšuje tiež kognitívne (poznávacie) schopnosti u starých ľudí  a pohyb u ľudí s ochorením periférnych ciev. Potvrdil to výskum Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV v spolupráci s Lekárskou fakultou UK v Bratislave. Môže za to bohatý výskyt flavanolov v kakaových bôboch a vo výrobkoch z nich.

Flavanoly sú veľká skupina látok prirodzene sa vyskytujúcich v rastlinách so širokým spektrom účinkov na živý organizmus. Výskumu ich prítomnosti v kakaových bôboch sa venuje v poslednom čase čoraz viac pozornosti. „Náš výskum ukázal, že pozitívne účinky kakaa do veľkej miery súvisia s obsahom látky - epikatechínu, ktorý sa v kakau nachádza vo veľkom množstve. Okrem kakaa sa nachádza v menšej miere aj v jablkách a inom ovocí, zelenom čaji a červenom víne, a tiež iných potravinách a nápojoch,“ vysvetľuje RNDr. Iveta Bernátová, DrSc. z Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV. 

„Účinky epikatechínu ukázali, že pri dospelých potkanoch s vysokým krvným tlakom (tzv. model spontánne hypertenzného potkana) výrazne znižoval krvný tlak a zlepšil funkciu cievnej steny až na úroveň zdravých jedincov s normálnym krvným tlakom,“ objasňuje vedkyňa.

Pri mladých spontánne hypertenzných potkanoch, ktorých obaja rodičia mali vysoký krvný tlak, a preto aj pri nich krvný tlak výrazne stúpa už počas obdobia ich dospievania, epikatechín  výrazne spomaľoval zvyšovanie krvného tlaku. „V našich štúdiách sme tiež zistili, že zároveň s redukciou nárastu krvného tlaku, epikatechín znižoval aj vrodenú vysokú pohybovú aktivitu pri mladých potkanoch s geneticky podmieneným vznikom hypertenzie,“ uvádza I. Bernátová.

Epikatechín má na organizmus mnohoraké účinky na bunkovej a molekulovej úrovni. „Zistili sme tiež, že má vplyv aj  na červené krvinky, keď zlepšoval ich schopnosť prechádzať kapilárami, čo vedie k zlepšeniu prísunu kyslíka do tkanív. Tento efekt, spolu so zlepšenou dilatačnou (rozširujúcou) schopnosťou ciev najmä v dospelosti a znížením produkcie voľných kyslíkových radikálov, môže mať významnú úlohu v zlepšení pamäťových schopností (v prípade mozgových ciev), zlepšení pohybu v prípade ochorenia periférnych ciev dolných končatín alebo v zlepšení okysličenia srdca v prípade koronárnych artérií,“ hovorí odborníčka.

„Mlieko môže znižovať vstrebávanie EPI a mliečna čokoláda s nízkym obsahom kakaa nemala pozitívne účinky na organizmus. Ak sa rozhodnete spríjemniť si deň čokoládou, siahnite radšej po tmavej čokoláde s vysokým obsahom kakaa, nízkym obsahom cukru a bez mlieka,“ dodáva Iveta Bernátová z Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV. (an)

 

Prílohy:

Príloha

Ilustračné foto.