Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Slávnostné stretnutie v Prahe.

Českých a slovenských vedcov spojí veľký projekt

25. 9. 2018 | videné 1549-krát

Trápia ich spoločné problémy, prechádzajú podobnými zmenami, vyjadrujú si podporu v ťažkých chvíľach. Slovenská akadémia vied a Akadémia vied Českej republiky spolupracujú už 25 rokov. Na stretnutí v Prahe v pondelok 24. septembra ocenili najvýznamnejšie spoločné výsledky, hovorili o zmarenej slovenskej transformácií a do budúcna naplánovali veľký multidisciplinárny projekt.

„Mal by sa týkať veľkého celospoločenského významu. Mohlo by ísť napríklad o priemysel 4.0, pretože obidve akadémie sú inštitúciami, ktoré vo svojich krajinách pokrývajú tú najširšiu škálu výskumných smerov,“ povedala Eva Zažímalová, predsedníčka Akadémie vied Českej republiky.

Výskumných námetov na plánovaný multiprojekt je viac. Tie finálne budú predmetom spoločného výskumu ústavov obidvoch akadémií.

„Napríklad problém artificial intelligence, ktorý pokrýva všetkých – začína pri budovaní techniky a smeruje až k celospoločenskému dopadu. Toto je princíp projektu, na ktorom sme sa dohodli. Chceme ukázať jedinečnosť akadémií v spoločnosti jednej aj druhej republiky,“ povedal predseda SAV Pavol Šajgalík.

Českí akademici, ale aj časť verejnosti, sledujú zmarenú transformáciu SAV, ktorá sa mala stať verejnoprávnou inštitúciou. České ústavy akadémie vied sú verejnými výskumnými inštitúciami od roku 2007. Prinieslo im to viac financií do rozpočtu, väčšie množstvo projektov, bližší kontakt s priemyslom a v neposlednom rade inovatívnejšie výskumné prostredie, ktoré vie rýchlejšie reagovať na potreby spoločnosti.

„Aj my sme chceli prejsť na túto formu. Ale ten konečný výsledok je, že transformácia bola zmarená a SAV sa vracia podľa novely zákona do rozpočtovej a príspevkovej formy. Nebudem komentovať, koho to bolo vinou, ale chcem okomentovať, že kým v Česku to prebehlo bez problémov a v súčinnosti so všetkými relevantnými ministerstvami, na Slovensku to tak nebolo. Je nám to ľúto, ale nevzdávame to, a práve spomínaný multiprojekt by mohol byť signálom, že SAV je aj naďalej dôveryhodný partner pre veľké projekty, aj za hranicami našej krajiny,“ povedal Pavol Šajgalík. (mh)