Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Zsofia Zvolenszky.

Zvolenszky: SASPRO mi dalo slobodu rozhodovania sa

18. 7. 2018 | videné 801-krát

Zsofia Zvolenszky je Maďarka „od Balatonu“. Priezvisko má síce slovenské, „neprechyľované“, no ako mi hneď na úvod povedala, po slovensky nevie. No i tak sa so Zsofi hovorilo o jej práci príjemne. Po anglicko-maďarsko-slovensky. Ako sama povedala, „moja slovenčina je ako tvoja maďarčina“. Snažili sme sa obe. Veď už samotný názov práce Zsofie Zvolenszky NAMES – Vlastné mená: Prečo zastávať presupozičný prístup? nie je jednoduchý.

Zsofia Zvolenszky sa už počas stredoškolského štúdia dostala v rámci výmenných pobytov nadácie Georgea Sorosa do USA. Americký pobyt nakoniec trval desať rokov a Zsofia tu absolvovala bakalárske aj doktorandské štúdium. Doktorát získala na Newyorskej univerzite. „Do Maďarska som sa vrátila pred pätnástimi rokmi,“ dopĺňa Zsofia.

V rámci programu SASPRO prišla na Slovensko v roku 2016. „Môj projekt NAMES je o vlastných menách, o takzvanom presupozičnom vysvetlení, ktoré sa formulovalo v lingvistike a vo filozofii najmä počas ostatného desaťročia. Jedným z hlavných dôvodov v prospech takéhoto vysvetlenia sú tzv. prázdne mená, ktoré sa na nič nevzťahujú. Ich špeciálnu podskupinu tvoria fikčné mená ako napríklad Anna Karenina,“ vysvetľuje náplň svojej práce Zsofia Zvolenszky. 

V práci sa  snaží odpovedať najmä na to, ako najlepšie charakterizovať význam takýchto výrazov a ako prispievajú k významu viet, v ktorých sa vyskytujú, aká je komunikačná funkcia prázdnych mien, akým spôsobom sú podobné a odlišné od mien, ktoré nie sú prázdne (napríklad Michelle Obama).

Pri otázke, či to nie je príliš úzka téma, sa Zsofia usmeje: „Moja téma má veľký význam. V prvom rade pomocou vlastných mien možno testovať, ako sa vlastné mená, ktoré používame, vzťahujú na – referujú na – objekty vo svete, pričom sa nimi vyberá, o kom chceme hovoriť: o Michelle Obamovej alebo Emmanuelovi Macronovi. Lepšie pochopenie výrazov s takouto referenčnou funkciou znamená zohľadniť množstvo hádaniek, námietok – niektorých starých, niektorých nových – súvisiacich s logikou, filozofiou, lingvistikou, psychológiou. Lepšie pochopenie funkcie vlastných mien umožňuje lepšie pochopiť ľudské poznanie. Fikčné mená prinášajú veľmi zaujímavú perspektívu. Hoci sa totiž v relevantných aspektoch podobajú referujúcim vlastným menám – a teda sa zdá, že majú referenčnú funkciu – pri ich používaní často dobre vieme, že na nič nereferujú,“ vysvetľuje Zsofia Zvolenszky.

Nie je to zvláštne pre Maďarku študovať vlastné mená na Slovensku? „Začalo sa to zoznámením sa s prof. Mariánom Zouharom, vedeckým pracovníkom SAV, s ktorým od roku 2005 pracujeme na veľmi príbuzných témach filozofie jazyka. Vždy sme hovorili, že by sme mali viac spolupracovať už len preto, že naše mestá sú vzdialené len 2,5 hodiny vlakom,“ úprimne sa zasmeje.

Štipendium SASPRO a príležitosť venovať svoj čas primárne výskumu, nie výučbe, a pravidelné pracovné semináre, medzinárodné workshopy, konferencie na „domácom oddelení“ ústavu znamenajú podľa Zsofie Zvolenszky úžasné pracovné prostredie. Oddelenie sa tiež ukázalo ako skvelý základ pre nadviazanie spolupráce v oblasti návrhov grantov, spolupráce s rôznymi inštitúciami v Európe a v zahraničí, ako aj regionálnej spolupráce najmä s krajinami V4.

„Môj výskum v rámci analýzy jazyka je teoretický, ale má aplikácie v oblasti výpočtovej lingvistiky s dosahom na to, ako inteligentný telefón implementuje jazykovú analýzu...“ vysvetľuje praktický význam výskumu. „Moja práca o fikčnom diskurze takisto súvisí s tým, akými rôznymi spôsobmi fikcia presakuje do reality, napríklad prostredníctvom skresleného spravodajstva,“ vysvetľuje Zsofia.

Maďarská vedkyňa sa po ukončené projektu v rámci SASPRO vracia na svoje trvalé miesto na fakulte v Budapešti, ale nevylučuje časté návštevy na Slovensku. „Mám rozsiahlu profesijnú sieť západoeurópskych a severoamerických kolegov. Domnievam sa, že dôraz na regionálnu spoluprácu v akademickej oblasti je kľúčom k posilneniu úrovne výskumu v strednej a východnej Európe. Nedávno ma pozvali, aby som viedla trojročný grant (180-tisíc eur ročne) so sídlom v Budapešti. Plánujem okrem iného zamestnať slovenskú doktorandku, ktorá pracuje v SAV, Danielu Glavaničovú, budem spolupracovať s českými aj poľskými kolegami.“

Finančné prostriedky získané zo štipendií dali Zsofii jedinečnú príležitosť zúčastňovať sa na významných konferenciách s najlepšími vedcami v jej odbore, vďaka čomu získala ohlas a tým aj ďalšie pozvania.

„SASPRO ma zmenilo. Z východoeurópskeho vedca, ktorý si musí dvakrát premyslieť, či dokáže získať financie na konferenčnú cestu do Anglicka a ktorý nemá možnosť vopred nič plánovať,  pretože nevie, či naozaj získa finančné prostriedky, na vedca, ktorý môže dlho vopred naplánovať zámorskú cestu. Pretože financovanie je zabezpečené,“ pochvaľuje si výhody SASPRO programu Zsofia Zvolenszky, ktorá sa ani po ukončení projektu so Slovenskom nelúči.

Andrea Nozdrovická

Foto: Vladimír Šimíček