Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Rokovanie v Pekingu.

Čína zvyšuje záujem o spoluprácu

20. 6. 2018 | videné 834-krát

Slovenská akadémia vied vstupuje čoraz aktívnejšie do spolupráce Čínou. Na dvanástom zasadnutí Spoločnej zmiešanej komisie pre hospodársku spoluprácu medzi vládou SR a vládou ČĽR v Pekingu sa zúčastnil podpredseda SAV RNDr. Pavol Siman, PhD. Rokovania  pracovných skupín pre prípravu a negociáciu protokolu, ktorý obe strany podpísali 12. júna, sa uskutočnili na pôde MOFCOM, Ministerstva obchodu ČĽR, s dôrazom podpory naviazanosti aktivít na platformu 16+1.

Intenzita vzťahov Číny s Európskou Úniou a osobitne s krajinami strednej a východnej Európy silnie. Slovensko  rešpektuje už prijaté rámce spolupráce akými sú napríklad EÚ – Čína strategická agenda 2020 alebo Strednodobá agenda pre spoluprácu medzi Čínou a krajinami strednej a východnej Európy( tzv. spolupráca 16+1). Súčasne však aktívne reaguje na záujem čínskej strany, ktorý sa koncentruje na oblasti:

Industry 4.0 - automotive, elektro mobilita, vývoj batérií a infraštruktúra.

Rozvoj nízko uhlíkovej a “zelenej” energetiky – nové oblasti.

Bezpečnosť potravín.

Environmentálne problémy – zalesňovanie, čistenie a využitie odpadových a banských vôd.

Adaptácia na zmenu klímy – problémy zabezpečenia zdrojov vody, extrémne výkyvy, sucho apod.

Z rokovania pracovnej skupiny vyplynul záver, že čínska strana iniciuje prípravu spoločného stretnutia národných akadémií a ďalších výskumných inštitúcií. Rovnako SAV bola prizvaná do spolupráce v oblasti vodného manažmentu. V najbližšom období sa v tej súvislosti uskutoční stretnutie na slovenskej strane medzi SAV a MŽP SR.

Čínska strana predpokladá posilnenie investícií do dopravnej infraštruktúry, transportu tovarov a služieb, obchodu, chce podporiť vznik malých a stredných podnikov, ale aj posilniť investície do výskumu a vývoja vo viacerých oblastiach. Rovnako v oblasti vzdelávania avizuje záujem o posilnenie výmeny študentov, ale aj prednášateľov.

Pri negociácii Protokolu sa viackrát spomínala potrebná dynamika a rozvoj spolupráce na viacerých úrovniach, zabezpečenie lepšej previazanosti a flexibility. Najbližší summit sa uskutoční v Sofii s dôrazom na budovanie modernej Hodvábnej cesty medzi EU a ČĽR – Silk Road 2019. (spn)