Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Sympozium slovakistiky.jpg

1. Medzinárodné sympózium literárnovednej slovakistiky

23. 10. 2017 | videné 861-krát

V dňoch 20. až 24. novembra 2017 sa v Malom kongresovom centre SAV na Štefánikovej ul. 3 v Bratislave uskutoční 1. Medzinárodné sympózium literárnovednej slovakistiky (ďalej len Sympózium), ktoré usporiadajú Ústav slovenskej literatúry SAV v Bratislave a občianske združenie Platforma pre literatúru a výskum v spolupráci s ďalšími partnermi.

Cieľom tohto projektu je vytvoriť priestor na stretnutie medzinárodnej odbornej komunity, ktorá sa zaujíma o slovenskú literatúru v užšom literárnovednom, ako aj v širšom interdisciplinárnom a komparatívnom rámci.

Hlavným podujatím Sympózia bude vedecká konferencia Minulosť, súčasnosť a perspektívy literárnovednej slovakistiky doma a vo svete, ktorá sa uskutoční v stredu 22. novembra 2017. Okrem tejto konferencie budú súčasťou Sympózia aj ďalšie vedecké, odborné a popularizačné podujatia, ktoré zohľadňujú niektoré aktuálne výskumné témy Ústavu slovenskej literatúry SAV:

1.   Poetika textu a poetika udalosti v slovenskej literatúre po roku 1945 (pondelok 20. 11. 2017)

2.   Kázne a reči (utorok 21. 11. 2017)

3.   Idyla a jej transformácie v literatúre  19. storočia (štvrtok 23. 11. 2017)

4.   Spisovateľ a jeho sociálna rola (piatok 24. 11. 2017).

Vedeckú konferenciu Minulosť, súčasnosť a perspektívy literárnovednej slovakistiky doma a vo svete  orientujeme predovšetkým na tieto témy:

-  medzinárodné inšpirácie slovenskej literárnej vedy v 20. storočí

-  inštitucionálny výskum slovenskej literatúry, historické peripetie literárnej vedy na pôde SAVU a SAV a na ďalších neuniverzitných pracoviskách

-  dejiny literárnej vedy na slovenských univerzitách

-  slovenská literatúra a literárna veda v česko-slovenskom kontexte

-  výskum slovenskej literatúry a kultúry na zahraničných pracoviskách (minulosť, súčasný stav a perspektívy)

-  významné osobnosti literárnovednej slovakistiky na Slovensku a v zahraničí.

Na jednotlivých podujatiach Sympózia vystúpi viac ako šsťdesiat účastníkov z desiatich krajín (Česko, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Rusko, Slovensko, Slovinsko, Ukrajina, USA). Záštitu nad Sympóziom prevzal predseda SAV Prof. RNDr. Pavol Šajgalík, DrSc. Z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia.

Ďalšie informácie získate na emailovej adrese sympozium2017@gmail.com alebo na tel. čísle 0908/383846 (Radoslav Passia).