Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

srdce (2).jpg

Hypertenzia „poľuje“ na ľudské srdce

19. 10. 2017 | videné 833-krát

Srdce je oddávna symbolom lásky, dobroty, ale aj kypiaceho života. Ľudské srdce je naším motorom. Najdôležitejším svalom v tele. Dokázalo by denne potiahnuť kamión až 32 km. Ako  ho máme súčasne „rozdávať“ a pritom chrániť? „Rozdávať s rozumom a chrániť s láskou,“ reaguje s úsmevom doc. RNDr. Oľga Pecháňová DrSc., riaditeľka Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV.

Spolu s kardiológom a vedeckým pracovníkom doc. MUDr. Jánom Lietavom, CSc. budú vo Vede SK v sobotu 21.10. od 22.20 hodiny hovoriť o sile, úchvatnosti, ale aj zraniteľnosti ľudského srdca. O rizikách, ktoré môžu negatívne ovplyvniť jeho výkon a kvalitu ľudského života. Téma o to aktuálnejšia, že na Slovensku srdcové infarkty zapríčiňujú až 26 percent úmrtí ľudí (dvojnásobne až trojnásobne viac ako v krajinách vyspelejšej západnej Európy). Možno sa málo smejeme... Smiech totiž zvyšuje prietok krvi v tele až o 20 percent, a uvoľňuje cievy.

Jedným z najrizikovejších faktorov je hypertenzia. V Ústave normálnej a patologickej fyziológie SAV sa jej venujú intenzívne v niekoľkých výskumných programoch. Laboratórium neurohumorálnej regulácie hemodynamiky sa zaoberá oxidom dusnatým v procese starnutia, počas dlhodobého stresu a, samozrejme, pri hypertenzii. Laboratórium etiopatogenézy cievnych porúch sa zameriava na komplexnú analýzu vazoaktivity (odpovede cievnej steny) na rôzne látky. Napríklad sa ukazuje, že okrem oxidu dusnatého je zaujímavé aj pôsobenie sírovodíka v cievach.

Naše úsilie a sledovanie mechanizmov by malo v konečnom dôsledku viesť k látke, ktorá dokáže efektívne pomôcť človeku s vysokým krvným tlakom alebo iným kardiovaskulárnym ochorením. Vieme povedať, ktorá látka spúšťa aký mechanizmus a ak ho napríklad zablokujeme, znížime krvný tlak. Napríklad fyziologickú úlohu oxidu dusnatého sme sledovali prví na Slovensku,“  pripomína Oľga Pecháňová. Ale podrobnejšie už v sobotu večer v Rádiu Slovensko. (spn)