Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

O nových, kedysi nepredstaviteľných nielen funkčných, ale aj inteligentných  materiáloch bude v prvej podovolenkovej vedeckej kaviarni v Košiciach prednášať prof. Rastislav Varga z Univerzity P. J. Šafárika.

V Košiciach to vysvetlia - na veľkosti záleží

21. 9. 2017 | videné 820-krát

Po letných prázdninách a dovolenkách nabiehajú na zaužívaný rytmus aj aktivity v rámci popularizácie vedy v Košiciach. Prvý poprázdninový vedecký brloh sa uskutoční v sobotu 23. septembra a vedecká kaviareň v stredu 27. septembra 2017.

Pre deti vo veku 6 až 15 rokov pripravila mentorka vedeckých brlohov RNDr. Mária Zentková, CSc. z Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach spolu s tímom SPOTs zábavné Hry s fyzikou. O lektorstvo požiadala svojho kolegu z ústavu RNDr. Matúša Mihálika, PhD. Vo Výmenníku na Ulici obrody sa už túto sobotu od 14. hodiny „zahrá“ so školákmi pri rôznych zábavných pokusoch z fyziky.

Pre prvú podovolenkovú vedeckú kaviareň sme vybrali veľmi zaujímavú tému,“ prezrádza RNDr. Ján Gálik, CSc. z Neurobiologického ústavu SAV, ktorý mesiac čo mesiac hľadá témy i prednášateľov, ktorí skúmajú a vyvíjajú pre laikov tajomné veci. „Viete si predstaviť merací prístroj vo veľkosti rádu mikrometrov, z inertného materiálu, ktorý môže byť zaliaty do betónu, ale rovnako tak implantovaný do akéhokoľvek živého tkaniva bez jeho poškodenia? Senzor, ktorý nielenže meria, ale údaje z neho možno vyčítať bezkontaktne z pomerne veľkej vzdialenosti bez nutnosti manipulácie meraným objektom.“ Tentoraz oslovil prof. RNDr. Rastislava Vargu, DrSc. z Prírodovedeckej fakulty Univerzity P. J. Šafárika, človeka s otvorenou mysľou, obdareného vizionárskou fantáziou. Na ktorého vraj sedí prirovnanie slovenský Jules Verne magnetizmu. „No na rozdiel od vizionárskeho autora nadčasových kníh, profesor Varga toto svoje sci-fi priviedol do reálneho sveta,“ tvrdí J. Gálik.

V prednáška pod názvom „Keď na veľkosti záleží“ s podtitulom „Vývoj miniatúrnych senzorov“ , ktorá sa uskutoční 27. septembra o 18. hodine v kinosále Kulturfabrik Tabačka na Gorkého 2 v Košiciach prof. Rastislav Varga z Ústavu fyzikálnych vied PF UPJŠ predstaví vývoj miniatúrnych materiálov vyvíjaných na UPJŠ, ktoré slúžia ako bezkontaktné senzory polohy, elektrického prúdu, teploty, tlaku a podobne. Ich malé rozmery umožňujú zabudovanie dovnútra rôznych materiálov bez toho, aby ovplyvnili ich funkčné vlastnosti. Predstaví prototypy na meranie teploty a tlaku v kompozitných materiáloch a stavebných a strojárenských konštrukciách ako aj teploty a tlaku v medicíne (napr. v titánových implantátoch, mieche a pod.).

Ste srdečné pozvaní!

(kč)

Foto: archív