Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

RNDr. Viktória Majláthová, PhD. z Parazitologického ústavu SAV v Košiciach.“

Debata o fascinujúcom svete parazitov v Košiciach

23. 6. 2017 | videné 883-krát

Na stretnutie vo vedeckej kaviarni v Košiciach, posledné pred letnými prázdninami, pozýva riaditeľ Neurobiologického ústavu SAV RNDr. Ján Gálik, CSc.:


„Téma súvisí s obdobím dovoleniek, a tiež s tým, že tohtoročné leto sa nám prihlásilo rázne a neprehliadnuteľne. Mnohí z nás si z dovoleniek prinesú okrem bronzu zo slnečných pláží aj nežiaducich spoločníkov, parazitov. To samo osebe nemusí znamenať zlú správu. Svet parazitov s nami koexistuje tisíce rokov, čo z nás robí blízkych susedov. O dobrých a zlých susedoch, o tom aký je svet parazitov pestrý, dômyselný a vynaliezavý príde porozprávať RNDr. Viktória Majláthová, PhD. z Parazitologického ústavu SAV v Košiciach.“

Termín: streda, 28. jún 2017 o 18:00 hod.

Miesto: Kulturfabrik Tabačka - kinosála, Gorkého 2, Košice.

 

Pani doktorka Viktória Majláthová predosiela okruhy svojej prednášky:

Svet parazitov je mimoriadne početný a rozmanitý. Parazity si osvojili rôzne zaujímavé morfologické adaptácie, komplikované životné cykly a nezvyčajné stratégie. Mnohé parazity sú rizikom, ohrozujú život ľudí aj zvierat, a na druhej strane sa niektoré využívajú na liečbu závažných ochorení imunitného systému.

Zodpovieme na otázky, či parazity môžu manipulovať svojím hostiteľom, či môžu ovplyvniť celé populácie hostiteľov, alebo dokonca modifikovať životné prostredie.

Priblížime si parazity, ktoré sa často vyskytujú v detských kolektívoch, u ľudí s nízkym hygienickým štandardom a aké sú prejavy a nebezpečenstvá spojené s prítomnosťou parazitov v ľudskom tele a na jeho povrchu.

 

Poslucháči budú mať, ako vždy vo vedeckej kaviarni, možnosť klásť ďalšie otázky.