Veda v centre s Vilímom Šimánkom
CVTI Vás pozýva do vedeckej kaviarne pod názvom Veda v Centre, ktorú raz do mesiaca organizuje pre širokú verejnosť Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri CVTI SR.
Vo štvrtok 30. 1. 2014 o 17. 00 hod. príde do vedeckej kaviarne významný český vedec, biochemik a lekár, prof. MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc., z Ústavu lekárskej chémie a biochémie Lekárskej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Oblasťou jeho vedeckého výskumu je biologická aktivita sekundárnych metabolitov rastlín a ich vplyv na ľudský organizmus. Aktuálne se venuje klinickému výskumu silymarínu (extrakt zo semien rastliny Silybum marianum, ostropestrec mariánský) a plodov americkej brusnice (Vaccinium macrocarpon, kľukva veľkoplodá). Témou vedeckej kaviarne bude význam nutraceutík pre zdravie ľudského organizmu a v prevencii niektorých ochorení.
Nutraceutiká. Kedy pomáhajú a kedy môžu škodiť?– je názov januárovej Vedy v Centre, v ktorej sa dozvieme, že pojem nutraceutiká (mikronutrienty) je označenie minoritných zložiek potravín, ktoré môžu priaznivo ovplyvňovať zdravotný stav nášho organizmu. V koncentrovanej forme ako doplnok stravy sú často súčasťou zdravej výživy. Ako sa však v súčasnosti hodnotí ich vplyv na ľudský organizmus? A ako hodnotí ich vplyv samotná medicína založená na vedeckých dôkazoch? V prednáške nám prof. Šimánek na príklade vlastných klinických štúdií niektorých plodov vysvetlí, ktoré nutraceutiká môžu mať z pohľadu medicíny priaznivý účinok na celkový zdravotný stav človeka, a aké štúdie klinickej biochémie sú vhodné na overenie ich účinkov. Navyše nám objasní, či má užívanie nutraceutík vplyv na zníženie alebo naopak na zvýšenie vzniku, napríklad nádorových ochorení. Tento prirodzený trend chápania významu výživy a liečivých účinkov látok obsiahnutých vo výžive, v súčasnosti však nie je docenený. S výnimkou vitamínov a biominerálov, nie sú doposiaľ účinky nutraceutík na náš organizmus dostatočne klinicky dokázané. Pritom v praxi sú na trhu voľne dostupné a svojim objemom v predaji vážne konkurujú voľne predávaným liečivám. Veľmi často sú však ich účinky predmetom zavádzajúcej a klamlivej reklamy. Verejnosti chýbajú úplné informácie o ich interakciách s liečivami , o ich znášanlivosti, o odporúčanej dennej dávke a o ich bezpečnosti pri dlhodobom užívaní. Ako sa pozerá na nutraceutiká európska legislatíva? Aké sú požiadavky Európskeho úradu pre bezpečné potraviny na uznanie ich liečivých účinkov? Aj o tom budeme hovoriť v januárovej vedeckej kaviarni.
V neformálnej a priateľskej atmosfére pri káve sa môžete do diskusie zapojiť aj vy. Vedecká kaviareň Veda v Centre sa koná v budove CVTI SR na Lamačskej ceste 8/A, na Patrónke. Vstup na podujatie je pre verejnosť voľný.
Zdroj: CVTI